Loading...

over

Het beleid van het bestuur van Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning is tweeledig. Enerzijds wordt het beleid gericht op een zo hoog mogelijk niveau binnen de wereld van de symfonische blaasmuziek, anderzijds wordt ingezet op het behouden en vergroten van het draagvlak binnen de Beek en Donkse gemeenschap. Het hoge niveau van het orkest wordt mede gehandhaafd door een goede opleiding van de orkestleden. Deze opleiding wordt gewaarborgd door een onafhankelijk opleidingsinstituut, de Stichting Muziekopleiding O&U. Binnen deze opleiding spelen het leerlingenorkest, het jeugdorkest en de slagwerkgroep een belangrijke rol. In deze orkesten kunnen jonge muzikanten concertervaring opdoen. Mede door de eigen muziekopleiding beschikt Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning over een relatief jong orkest. Het spelen in Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning op dit hoge niveau is voor diverse leden aanleiding geweest om een vakstudie te gaan volgen aan een conservatorium.

Historie

In 1891 was Beek en Donk een dorpsgemeenschap met plusminus 3000 inwoners. Het waren twee kernen die historisch gezien altijd bij elkaar hoorden, maar die toch ieder duidelijk een eigen karakter hadden. Het dorpsdeel Beek was van oudsher agrarisch gebleven, terwijl op de Donk zich in de loop van de negentiende eeuw een lokale industrie ontwikkelde. Het was juist in deze periode dat de tegenstellingen tussen de beide dorpsdelen zich ontwikkelden. Op verenigingsniveau was de tegenstelling zo mogelijk nog groter. Het was in het jaar 1891 dat Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning (O&U) werd opgericht door een aantal muziekliefhebbers. Tegen de toen heersende gewoonte in werd de harmonie opengesteld voor muzikanten uit zowel Beek als Donk. Onder de oprichters was de industrieel Marjanus van Thiel (1861-1934). Hij zorgde voor de instrumenten en was de eerste dirigent. In 1900 werd Harrie Swinkels (1878-1958) dirigent en zou dat gedurende meer dan vijftig jaar blijven. Onder zijn leiding groeide de harmonie tot een volwaardig orkest, dat regionaal een grote bekendheid kreeg en binnen de HaFaBra-wereld een goede naam opbouwde door geregeld concoursen te winnen. In 1947 verkreeg de vereniging van Hare Majesteit de Koningin het predicaat Koninklijk uitgereikt en mocht het zich voortaan Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning noemen. De grote doorbraak kwam in de jaren zeventig onder dirigent Heinz Friesen, de maestro van de symfonische blaasmuziek. Onder zijn leiding groeide het harmonieorkest uit tot een symfonisch blaasorkest. De groei naar dit hoge niveau vertaalde zich in nationale en internationale successen. Een van de hoogtepunten was het behalen van het wereldkampioenschap in 1978 op het Wereldmuziekconcours te Kerkrade met een uitvoering van Strawinsky’s Le Sacre du Printemps in de bewerking van Heinz Friesen zelf. Sindsdien heeft Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning verschillende uitstekende dirigenten op haar bok gehad. In 2014 wist Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning voor de derde keer een eerste prijs met lof te behalen op het bondsconcours te Veldhoven. Hierdoor heeft het orkest wederom het recht om in de hoogste klasse van de blaasmuziek uit te komen, de concertafdeling.

Harmonieorkest

Het harmonieorkest van Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning wil symfonische blaasmuziek ten gehore brengen. Het repertoire beweegt zich dan ook van klassieke romantische werken van grote componisten uit de 19e eeuw tot moderne muziek. Belangrijk daarbij is dat de repertoirekeuze een uitdaging vormt voor het harmonieorkest en de dirigent om tot een hoger niveau van musiceren te komen. Daarnaast wordt geregeld lichte muziek met een grote mate van toegankelijkheid voor het grote publiek gebracht, waarbij gedacht kan worden aan musicalmuziek.

Het harmonieorkest repeteert elke vrijdagavond van 20.15 tot en met 22.30 uur. De repetities zijn in Muziekcentrum Het Anker.

Dirigent: Julio Domingo Escamilla

Sinds juni 2023 staat Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning staat onder leiding van Julio Domingo Escamilla (1990). Geboren en getogen onder de rook van Valencia in Spanje, is zijn muzikale hart als snel gaan kloppen voor de harmonie muziek. Enkele jaren geleden is hij naar Nederland gekomen om zijn Conservatorium Orkestdirectie studie af te ronden.

Julio is in zijn jonge jaren begonnen als trombonist. Hij heeft meegespeeld in Spanje in diverse harmonieën, symfonieorkesten, big bands, kamermuziekensembles en jazz combo’s. In zijn tienerjaren is hij al beginnen met schrijven van muziek. Hierbij werd hij gecoacht door Ferrer Ferran. Inmiddels heeft Julio als componist meer dan 50 werken op zijn naam staan. De werken zijn zeer divers qua stijlen. Verschillende van zijn composities zijn beloond met internationale prijzen.

In Castellón (Spanje) heeft hij zijn studie Compositie afgerond, terwijl hij als muziek producer werkte bij Nuestras Bandas de Música (web en televisie programma voor blaasmuziek in Spanje). Hij heeft hiervoor met verschillende orkesten, (big) bands en kamer orkesten samengewerkt.

Hierna is hij voor zijn studie vertrokken naar Nederland. Alwaar hij in 2018 cum laude is afgestudeerd als dirigent aan het Conservatorium in Maastricht onder begeleiding van Jan Cober. Inmiddels heeft hij ook zijn Master studie Orkestdirectie bij Ivan Meylemans en Opera directie bij Enrico Delamboye met goed gevolg afgerond.

Als dirigent is Julio inmiddels verbonden aan diverse verenigingen in Nederland, België en Duitsland waarmee hij diverse in het oog springende projecten en concerten heeft gegeven.

Opleidingsorkest

Wanneer leerlingen hun A-diploma (voor enkele instrumenten A- en B-diploma) hebben behaald kunnen zij deelnemen aan het jeugdorkest. Het orkest telt ruim dertig leden tussen de 11 tot 19 jaar oud. Het doel is om plezier te beleven aan het gezamenlijk muziek maken en om de muzikanten voor te bereiden op de doorstroming naar het harmonieorkest.

Het opleidingsorkest repeteert op donderdagavond van 19:00 tot en met 21:00 uur in Muziekcentrum Het Anker.

Dirigent: Mari van Gils

Sinds juni 2023 is Mari van Gils de dirigent van het opleidingsorkest.

Mari was 9 jaar oud toen hij begon met trompet spelen. Als snel werd muziek zijn leven: trompet spelen, muziek schrijven en het dirigeren van orkesten.

Op het Brabants Conservatorium in Tilburg volgde hij twee studies: Trompet en HAFAdirectie.  Na de opleiding op het conservatorium is Mari als docent gaan werken bij Kunstkwartier, de muziekschool van Geldrop, Helmond en Nuenen. Hier geeft hij nog steeds muziekles aan jong en oud op verschillende koperen blaasinstrumenten. Ook geeft hij sinds maart 2023 les aan de koperleerlingen van Oefening & Uitspanning

Mari heeft veel orkesten gedirigeerd in Nederland. Hij geniet enorm van het uitvoeren van grote projecten. Zo heeft hij veel (kerst)kindermusicals bewerkt voor harmonieorkest, en heeft hij veel mensen meegenomen op een muzikale reis door de Efteling. Ook voor Promsconcerten zoals “Bavel izz Music” en “Onbeperkt on Stage” gaat zijn hart sneller kloppen.

Voor Mari is het belangrijk om iedere muzikant te laten genieten van het maken van muziek, maar ook om iedere muzikant te verleiden het beste uit zichzelf te halen.

Slagwerkensemble A

Slagwerkensemble A van Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning speelt in de tweede divisie. Slagwerkers kunnen deelnemen aan het slagwerkensemble A wanneer zij hun tweede diploma (B-diploma) hebben behaald. Slagwerkensemble A neemt onder andere deel aan het ONSK (Open Nederlandse Slagwerk Kampioenschappen) en het bondsconcours. Verder organiseert het Slagwerkensemble A om de twee jaar het Slag om het Anker. Dit is een groot promsconcert in samenwerking met een slagwerkensemble van een bevriende vereniging.

Het slagwerkensemble A repeteert op dinsdagavond van 19:45 tot en met 22:00 uur in Muziekcentrum Het Anker.

Dirigent: Rob van Doore

Rob van Doore is in 1987 geboren in Beek en Donk. Hij begon zijn muzikale loopbaan bij Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning in Beek en Donk. Hij volgde slagwerklessen bij Frans Benjamins en Sjaak Benjamins. Aan het Conservatorium te Tilburg studeerde hij Klassiek Slagwerk bij Arnold Marinissen, Peter de Vries en Marcel Andriessen. Als bijvak heeft hij lichte muziek drums bij Frans van Grinsven gestudeerd. Rob heeft zijn studie in 2010 afgerond met het behalen van zijn Bachelor diploma. Hij volgde masterclasses bij onder andere Evelyn Glennie, Keiko Abe, Raymond Curfs, D’Arcy Gray.

Rob is als dirigent verbonden aan de (jeugd)slagwerkgroep van Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning te Beek en Donk, Percussie Ensemble Harmonie Excelsior te Zeilberg en Slagwerkgroep Oefening en Uitspanning te Goirle. Daarnaast is Rob werkzaam als slagwerkdocent voor de Stichting Muziekopleiding van Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning, Koninklijke Stadsharmonie Phileutonia te Helmond en Musicas te Deurne.

Slagwerkensemble B

Slagwerkensemble B is de opleidingsslagwerkgroep van Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning. Slagwerkensemble B heeft als doel gezamenlijk leuke en uitdagende slagwerkmuziek te spelen. Wanneer slagwerkleerlingen hun A-diploma hebben behaald, kunnen zij deelnemen aan slagwerkensemble B. Hier spelen de leerlingen moeilijkere en grotere stukken en wordt er gebruik gemaakt van een breder instrumentenaanbod. Het slagwerkensemble B neemt deel aan jeugdconcoursen en jeugdfestivals. Dit is een voorbereiding op het A ensemble.

Het slagwerkensemble B repeteert op dinsdagavond van 18:30 tot en met 19:30 uur in Muziekcentrum Het Anker.

Dirigent: Ties van Diesen

Ties van Diesen begon zijn muzikale loopbaan bij Harmonie Excelsior in Zeilberg. Hij volgde drumlessen bij muziekschool Musicas in Deurne en studeerde bij John Klaus, Jelle Overheul en Willem van Bokhoven. Daarnaast volgde hij theorielessen bij Teun van Zoggel. Na het behalen van het diploma ‘Uitvoerend beroeps muzikant’ aan het Rock City Institute in Eindhoven heeft hij de overstap gemaakt naar de opleiding Docent Muziek aan het conservatorium in Tilburg. Aan deze Fontys Academie voor Muziekeducatie werkt Ties verder aan zijn muzikale ontwikkeling en skills zoals drums, directie, piano, marimba, cello en basgitaar. Ties is actief lid van Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning, met name bij de diverse slagwerkensembles.

Muziekcentrum Het Anker

Muziekcentrum Het Anker is de thuisbasis van Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning. Hier vinden de wekelijkse repetities plaats van het jeugdorkest, de (jeugd)slagwerkgroep en het harmonieorkest. Verder worden er door de Stichting Muziekopleiding O&U muzieklessen verzorgd en vinden repetities plaats van de blokfluitklas, het leerlingenorkest en de leerlingenslagwerkgroep. Muziekcentrum Het Anker wordt door de orkesten en de slagwerkers tevens gebruikt om concerten te verzorgen of uitvoeringen te geven. Denk hierbij aan het nieuwjaarsconcert, de carnavalsconcerten en diverse uitwisselingsconcerten. Ook andere verenigingen en organisaties organiseren in Muziekcentrum Het Anker (culturele) activiteiten. Met onze vele vrijwilligers proberen wij Muziekcentrum Het Anker tot een thuis te maken voor alle geledingen van Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning.

Gebruiksmogelijkheden

Muziekcentrum Het Anker heeft een grote zaal met een afmeting van ca. 30 bij 24 meter. Deze zaal is voorzien van een podium, met een afmeting van ca. 11 bij 16 meter. De grote zaal heeft een capaciteit van maximaal 600 personen. Deze grote zaal is door middel van een mechanische wand te verkleinen tot een kleinere zaal met een afmeting van ca. 15 bij 20 meter, en een capaciteit van maximaal 350 personen. De kleine en grote zaal zijn voorzien van een truss met zes theaterspots en er zijn twee beamers met twee beamerschermen aanwezig. Op deze beamers kunt u eenvoudig door middel van plug & play uw eigen presentatie verzorgen. In beide zalen zijn, naar gelang de aard van de activiteit en het aantal verwachte aantal bezoekers, verschillende stoelopstellingen mogelijk. De zalen zijn door het ontbreken van een vaste stoelopstelling multifunctioneel, dat wil zeggen dat deze voor uiteenlopende doeleinden gebruikt kunnen worden, zoals concerten, toneelopvoeringen, schoolvoorstellingen, modeshows, (leden-)vergaderingen, et cetera. Beide zalen komen uit op de ontvangsthal met receptie en garderobe en de gezellige Rabofoyer met bar. Muziekcentrum Het Anker beschikt tevens over twee kleinere vergaderruimten ofwel lesruimten. Rondom Muziekcentrum Het Anker is voldoende parkeergelegenheid aanwezig. Heeft u interesse om Muziekcentrum Het Anker te huren voor uw evenement, of wilt u informatie omtrent de diverse huurmogelijkheden, neem dan contact op met:
Mark Spierings van Stichting Huisvesting Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning, e-mail: verhuur-anker@oenu.nl.